Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

dinsdag 16 juni 2015

Geen stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv, een oproep tot demonstratie, plus een petitie

De volgende oproep van docP, een organisatie die zich inzet tegen de ongelijke strijd tussen Israël en de Palestijnen en (eindelijk) recht eist voor de Palestijnen, vond ik op het blog van Stan van Houcke:

GEEN STEDENBAND MET TEL AVIV



Oproep tot demonstratie op 18 juni voor het stadhuis in Amsterdam: Stop stedenband met Tel Aviv!


Beste vriend/vriendin van Palestina,

Tijdens Israels bloedblad in Gaza vorige zomer was de gemeente Amsterdam juist bezig een stedenband Amsterdam – Tel Aviv-Yafo voor te bereiden. Na vragen van de SP hierover deelde Burgemeester van der Laan mee dat hij in de huidige politieke omstandigheden geen maatschappelijk draagvlak zag om hiermee verder te gaan en dat het plan de ijskast in ging.

Tot afgelopen januari, zoals blijkt. Zoals B&W schrijft  in een agendastuk van de Amsterdamse commissievergadering van 18 juni schrijft B&W: “Het onderzoek is naar aanleiding van de onlusten in Israël in de zomer/najaar van 2014 pas in januari 2015 gestart”. De onlusten? Verder heeft de gemeente plannen ontwikkeld voor een “samenwerkingsrelatie” met Ramallah. Hoopt het met de toevoeging van Ramallah  tegenstanders van een stedenband met Tel Aviv over de streep te halen?

Intussen heeft Israël de meest rechtse regering gekozen die het ooit heeft gehad. Een regering die er geen geheim van maakt dat het de Palestijnen geen eigen staat zal gunnen. Die uitbreiding van nederzettingen in bezet Palestijns gebied als topprioriteit beschouwt. Met ministers die er geen geheim van maken de Palestijnen het land uit te willen werken, en dit ook doen: in Jeruzalem, Susya, de Negev woestijn, op grote schaal worden Palestijnse woningen verwoest, en de bewoners op straat gezet.

Verwacht de gemeente dat er nu wel maatschappelijk draagvlak voor een stedenband zal zijn? Yafo, dat deel uitmaakt van de geplande stedenband, was ooit de bloeiende Palestijnse stad Jaffa. Miljoenen kratten Jaffa sinaasappels werden door Palestijnen geëxporteerd naar alle delen van de wereld. Maar terwille van de stichting van Israel werd 95% van de Arabische bevolking in 1947 door zionistische milities verdreven. 4000 Palestijnen bleven er achter en werden door Israel in het met prikkeldraad omheinde Al Ajami kamp ondergebracht, dat door joden zelf als een getto werd aangeduid. Palestijnse bezittingen werden onteigend, zelfs die van degenen die waren achtergebleven. De huidige Palestijnse minderheid wordt systematisch gediscrimineerd. Huisuitzettingen zijn aan de orde van de dag en bouwvergunningen worden niet verleend. Maar in zijn agendastuk schrijft B&W: “Tel Aviv heeft een Arabische minderheid en de aanpak van het Arabisch-Joodse vraagstuk in Tel Aviv kan interessant zijn voor Amsterdam”. O ja?

Ons standpunt hierover is duidelijk: zolang de Israëlische de bezetting van Palestina voortduurt hoort er GEEN STEDENBAND MET TEL AVIV YAFO te komen! Ook moet de in september geplande missie naar Tel Aviv worden afgelast.

Om dit punt duidelijk te maken roepen wij op tot een demonstratie voor het Amsterdamse stadhuis op donderdagavond 18 juni a.s. om 18.30 uur. 

We denken aan leuzen als “Geen stedenband met apartheid!”, “Stop de stedenband” enz. We hopen dat velen van jullie kunnen komen, om de Gemeenteraad te overtuigen dat ze dit onzalige plan in de vuilnisbak moeten gooien!

Groeten,

Benji de Levie
Voorzitter

PS: Je kunt ook de petitie "Geen stedenband Amsterdam-Tel Aviv" ondertekenen!

Zie ook: 'Stedenband Amsterdam - Tel Aviv, een petitie tegen een band met moordenaars, die een minderheid een leven zonder geweld en onrecht ontzegt!!'

Van der Laan niet echt geschrokken van de muur die Israel oprichtte op illegaal bezette grond, of andere ellende die de Palestijnen overkomen en hij ziet als 'koopman dominee' dan ook geen reden af te zien, van de stedenband met Tel Aviv........

'Burgemeester van der Laan (PvdA) kan niet garanderen dat geld voor de stedenband niet naar illegale Israëlische nederzettingen gaat......'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten