Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

maandag 16 maart 2015

Vakbond te onzichtbaar en te duur voor jongeren

De vakbonden hebben vergeleken met bijvoorbeeld de 60er jaren van de vorige eeuw, aanzienlijk minder leden, een feit waar werkgevers maar al te graag gebruik van maken en de roep vanuit die groep CAO's geheel niet meer te volgen, wordt steeds luider. Een en ander is zonder meer aan de bonden zelf te danken, ze zijn niet meer zichtbaar voor bijvoorbeeld jongeren, die zich net op de arbeidsmarkt bewegen. Maar ook zaken als het zich neerleggen bij een 'wettelijk' (ha! ha! ha!) minimum jeugdloon zijn zaken, die jongeren onbegrijpelijk vinden. Tegen deze schandelijke uitbuiting zou toch minstens één keer per jaar een fikse vakbondsdemonstratie, inclusief acties moeten worden georganiseerd!! Immers het is toch belachelijk, dat jongeren die bijvoorbeeld op hun 18de gaan werken in een supermarkt, met een grijpstuiver tevreden moeten zijn, terwijl ze na een paar maanden precies zo hard (of nog harder) werken dan oudere collega's, maar verder wel dezelfde kosten maken, als die al niet hoger zijn, doordat ze bijvoorbeeld alleen in aanmerking komen voor een peperdure kamer als huisvesting.......

Dat is meteen een tweede punt: bij de FNV betaal je tot je 21ste maximaal € 25,-- per jaar, maar daarna betaal je € 16,-- per maand...... Moet je nagaan, je verdient bijvoorbeeld € 800,-- per maand, betaalt voor je kamer € 350,-- per maand (met een beetje geluk, wel te verstaan en met nog meer geluk: inclusief gas en licht), de kosten voor een zorgverzekering zijn rond de € 90,-- per maand, een telefoon is tegenwoordig echt een basisbehoefte, zeker als je werk hebt, reken daar, inclusief een internetabonnement en de kabel € 50,-- per maand Dan moet je van de overblijvende € 310,--, voor levensonderhoud (voedsel, kleding en schoeisel) en reizen t.b.v. het werk, ook nog eens € 16,-- aan de bond betalen. Ik snap dan ook niet, waarom de FNV de grens voor een jaarabonnement van € 25,-- op 21 jaar heeft gezet, immers het minimumjeugdloon geldt tot je 23ste jaar. Ervan uitgaand, dat de jongere een volledige werkweek heeft, want veel werkgevers laten jongeren het liefst op lange proeftijden werken, waar men van te voren een zo laag mogelijk aantal uren opzet, sterker nog 'nul uren contracten' worden nog steeds gebruikt!!

Het wordt de hoogste tijd, dat de vakbonden alle banden met de politiek verbreken, alle figuren die uit de politiek komen eruit (en uiteraard al helemaal geen oud-politici in de vakbonden), door deze figuren kunnen zaken als het minimumjeugdloon, een zware teruggang in het ontslagrecht en noem nog maar wat zaken, rekenen op de handtekening van de bonden....... Zaken waarvoor een vakbond uit de 60er jaren, het niet in haar kop had gehaald te tekenen, maar waar men nu handjeklap mee akkoord gaat, of zo goed als geen actie op onderneemt. Maak het lidmaatschap voor de bond, tot 23 jaar € 10,-- per jaar, immers als jongeren al vroeg bij een bond zijn aangesloten en ze zien daar het nut van, zullen ze de rest van hun werkzaam leven lid blijven en bij een goed salaris op latere leeftijd, moet het een fluitje van een cent zijn, aan die leden een wat hogere bijdrage te vragen, dan die men nu verlangt. Zo kan de vakbond weer een organisatie worden, waar de overheid en de werknemers echt rekening mee moeten houden!!!

Uiteraard moeten de vakbonden af van hun enorm grote 'overhead'. De grote vakbonden zijn verworden tot enorme organisaties, met peperdure design gebouwen en een loodzware top, waar ook nog eens enorme salarissen worden verdiend. Zet dat eens af, tegen de vakbonden in de 60er jaren, ze hadden toen aanzienlijk meer leden, voerden vaak succesvol actie, de top verdiende toen aanzienlijk minder, terwijl de grote bonden toen qua organisatie, niet eens in de schaduw kunnen staan, van de huidige grote bonden, als de FNV en het CNV, die amper een deuk in een pakje boter kunnen slaan!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten