Geen evolutie en ecolutie zonder revolutie!

Albert Einstein:

Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum ben ik niet zeker.

zaterdag 5 februari 2011

Insectensterfte en de landbouw

Hoogleraar van der Sluijs, universiteit Utrecht, vroeg deze week weer aandacht voor het overvloedig gebruik van neonicotinoiden, een nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen, die direct en indirect werken (dus met onmiddellijke- en op langere termijn-werking). Sinds 2004 worden deze bestrijdingsmiddelen in extreme hoeveelheden aangetroffen in oppervlakte water. De toelating van dit middel is door het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biocide gedaan. Bij de toelating vond dit college het niet nodig te onderzoeken of deze middelen in het water komen, e.e.a. als gevolg van de EU regels aangaande insecticiden. Deze regels zijn opgesteld voor de oude generatie insecticiden en dus totaal ongeschikt voor de nieuwe generatie insecticiden. Het gebruik van deze insecticiden is in Nederland de laatste tien jaar vertwintigvoudigd, wereldwijd is het percentage neonicotinoiden dat gebruikt wordt 25%. Gevolg van onder andere het gebruik van deze middelen grote bijen-, hommel-, libellen-, lieveheersbeestjes- en wormensterfte, dit is een groot gevaar voor de landbouw, voedselvoorziening en de volksgezondheid. De gevolgen voor de volksgezondheid worden nog onderzocht, maar veel wetenschappers zijn er van overtuigd, dat hersenziekten toenemen door het gebruik van deze middelen. Het controlerende college, het CTGB, zou dus vooral de kwalijke gevolgen van dit middel moeten onderzoeken en actie ondernemen na zoveel keren te zijn gewaarschuwd door de wetenschap. In plaats daarvan lobbyt deze organisatie voor de fabrikanten van deze middelen bij de overheid.
Met dank aan de kabinetten Bakellende en dan met name de CDA paardenkut 'mijn boerenhart huilt' Verburg en de opvolgers in het huidige marionettenkabinet Wilders, zoals de CDA paardenbeffer Bleker.
Nogmaals het is duidelijkdat de economie voor de volksgezondheid en het milieu gaan.

Zie ook mijn berichten van: 27 augustus 2010 'Gerda mijn boerenhart.....' en 19 september 2010 'de chemie lobbyisten...' en 29 januari 2011 'Volksgezondheid versus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten